Szendvics
A meleg szendvics készítése nem jelent különösebb terhet. A meleg szendvics hozzávalóit elõre is el lehet készíteni, a kenyereket megrakni. Felszolgálás elõtt 10-15 perccel sütjük ki. A meleg szendvics alapja a szeletekre vágott zsúrkenyér, vajas vagy sóskifli hosszában kettévágva, zsemle élére állítva, négybe vágva, óriáskifli szeletelve. Általános készítési módja: a szendvicskenyereket megkenjük, szorosan egymás mellé, gyengén vajazott tepsibe tesszük és forró sütõben 10-15 percig sütjük. Vigyázzunk, nehogy kiszáradjanak. A meleg szendvics teával kitûnõ, gyors könnyû vacsora. Én például jobban szeretem, mint a mikróban elkészített szendvicset" />Sonkás szendvics
Hozzávalók: 20 dkg darált sonka vagy fõtt tarja, 2 dkg vaj, 3 evõkanál tejföl, bors, reszelt torma. - Az anyagokat jól elkeverjük, a kenyérszeleteket vagy a félbe vágott kifliket megkenjük, lehetõleg a szélére ne halmozzunk a keverékbõl, mert lefolyik. Ha gazdagabban akarjuk a kifliket megkenni, a belsejébõl egy keveset kiszedhetünk, így több fér rá. Megsütjük és tálaláskor reszelt tormával megszórjuk.
Májkrémes szendvics
Hozzávalók: 20 dkg kenõmájas vagy 2 doboz májkonzerv, 5 dkg vaj, mustár, 1 kemény tojás, vagy 1 csokor petrezselyem. - Az anyagokat jól elkeverjük, a kifliket megkenjük és kisütjük, tálaláskor mindegyik közepére pici reszelt fõtt tojást vagy apróra vágott zõldpetrezselymet hintünk.
Gombás szendvics
Hozzávalók: 25 dkg gomba, 4dkg vaj, 2 egész tojás, 2 evõkanál tejföl, õrõlt bors, 1 csokor petrezselyem. - Az apróra vágott gombát sóval, törött borssal vajon megpároljuk, és hozzáadjuk a 2 egész elhabart tojást, amit 2 evõkanál tejföllel elkevertünk. Borssal ízesítjük. Csak félpuhára sütjük a tojással, mert a kifliken sül meg egészben a sütõben. Tálaláskor apróra vágott zöldpetrezselyemmel megszórjuk. Ez igen kedvelt szendvics.
Forró almás szendvics
Hozzávalók: 12 szelet zsúrkenyér, 25 dkg gépsonka, 4 db alma, 10 dkg vaj. - A zsúrkenyér szeleteket alul vékonyan, felül rendesen megvajazzuk, beborítjuk a meghámozott 2-3 mm vastagra szelt almával, és mindegyikre 1-1 szelet vékony sonkát teszünk. A sütõben kis lángon megsütjük.
Tojásos szendvics
Hozzávalók: 4 db kemény tojás reszelve, 1 kávéskanálnyi reszelt hagyma, 5 dkg vaj, 2 evõkanál tejföl, só, paprika, kevés póré vagy újhagyma. - Kisütés után apróra vágott póré vagy újhagyma zöldjével megszórjuk.
Sajtos szendvics
Hozzávalók: 20 dkg reszelt sajt, 5 dkg vaj, 1 dl tejföl,, késhegynyi pirospaprika. Ízletesebb, ha fele részben füstölt sajttal készül. - Kisütés után reszelt sajttal meghintjük.
Agglegény szendvics
Hozzávalók: 12 szelet zsúrkenyér, 25 dkg gépsonka, 10dkg vaj, 30dkg sajt. - A zsúrkenyérszeleteket alul vékonyan, felül a megszokott módon megvajazzuk, és minegyikre egy-egy szelet sonkát, arra egy vékony szelet sajtot borítunk. A sütõben addig sütjük, míg a kenyér alul meg nem pirul, felül a sajt rá nem olvad a tetejére.
- A vendéglátásnak igen alkalmas módja, ha elõre elkészített szendvicseket adunk. Ennek elõnye az, hogy nem kell szabály szerint felteríteni, hanem a szendvicses tálat körülhordjuk a vendégek között, mindenki ott fogyasztja el, ahol akarja és a teríték csupán egy kistányér, papírszalvétával. A másik elõnye, hogy elõre elkészíthetõ. Kis ügyességgel, jó ízléssel igen változatos készítményt állíthatunk össze.