Többféle palacsinta recept áll rendelkezésére a háziasszonyoknak. Itt felsorakoztatjuk a következõ palacsinta recepteket: vegyük sorra, elõször is a népszerû csúsztatott palacsinta, rakott palacsinta, túrós palacsinta, almás palacsinta, és elsõsorban a palacsinta tészta elkészítését.
A palacsinta tészta késítése
Hozzávalók 12 darabhoz: 1 tojás, 15deka liszt, 3 dl tej, 1 dl szódavíz, késhegynyi só, cukor. A kisütéshez olajat használunk. - A tojásokat a cukorral, a sóval, a tej felével és a liszttel mély tálban jól elkeverjük, hozzáadjuk a többi folyadékot, és habverõvel jól kidolgozzuk úgy, hogy ne legyen csomós. A palacsinta tészta híg, tejszínsûrûségû legyen. Ha nagyon sûrûnek találjuk, tejjel vagy szódavízzel hígítjuk. Jó ha elõbb próbasütést végzünk. Ha gyenge a palacsinta tészta, még egy tojással vagy kevés tésztával elkevert liszttel sûríthetjük. Keverés után legalább egy órahosszat pihentetjük.
A csúsztatott palacsinta
Hozzávalók: 4 tojás, 5dkg vaj, 10dkg liszt, 2 1/2 dl tej. só, 10 dkg vaníliás cukor, olaj a kisütéshez.
A vajat habosra kavarjuk, egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, a lisztet, a sót, és a tejjel lassanként elkeverjük. Végül könnyedén hozzákeverjük a tojások kemény habját. A csúsztatott palacsinta sütése eltér a többi palacsintáétól, mert csak az egyik oldalát sütjük meg lassú tûznél. Amikor az egyik oldala rózsaszínûre sûlt, egy kerek tálra csúsztatjuk kisütött felével lefele, vaníliás cukorral megszórjuk, és a következõ kisült palacsintát rácsúsztatjuk. Így folytatjuk felváltva, amíg a palacsinták mind kisülnek. A legutolsót megfordítva borítjuk a palacsintára. Azonnal fórrón, vaníliás cukorral meghintve tálaljuk. Ezzel el is készült a csúsztatott palacsinta.
A túrós palacsinta
12 db kisûlt palacsintához. A túrós palacsinta tölteléke: 20dkg túró, 1 db tojás, két kanál tejföl, 5 dkg cukor. A túrót tisztán áttörjük, hozzákeverjük a tojássárgát, egy kanál tejfölt, a cukrot, kevés citromhéjat és a tojás keményre vert habját. ezzel a a palacsintákat megtöltjük, felcsavarjuk, egy tûzálló edényt beolajozunk vagy vajazunk, és erre fektetjük a túrós palacsintákat, a tetejét tejföllel meglocsolva, 15 percre forró sütõbe tesszük. Tálaláskor a tetejét cukorral meghintjük.
Az almás palacsinta
Hozzávalók: 12 palacsintára való tészta, 1/2 kg alma. - Az almát meghámozzuk, apró vékony szeletekre vágjuk vagy reszeljük és a palacsintához keverjük. Az átlagosnál kissebb palacsintákat sütünk, kettõbe hajtjuk és cukorral meghintve tálaljuk. Az almás palacsinta készítésének másik módja, hogy a palacsintatésztához a tojásfehérjét habnak felverjük, és úgy keverjük a tésztába. Az almát lereszeljük, majd kicsavarjuk a levét és a palacsinta tésztába keverjük. A kisütéshez valamivel több olajat használunk, rendes nagyságú, de vastagabb palacsintákat sütünk, baracklekvárral megkenjük, felcsavarjuk és forrón tálaljuk az almás palacsintát.
A rakott palacsinta
A palacsinta tésztáját, nem egész tojással, hanem három tojás sárgájával készítjük. Tûzálló tálban, felváltva diós cukorral és lekvárral rétegezve lerakjuk. A tojások fehérjét habbá felverjük, adunk hozzá 10dkg cukrot, két kanál kekvárt, néhány csepp citromlevet, ezzel is jól felverjük és a palacsintákra öntjük. A rakot palacsinta így ízletesebb. Fogyasztás elõtt 10-15 percig középmeleg sütõben sütjük, míg a teteje megpirul. Szeletelve vágva adagoljuk a rakott palacsintát.