Halak, Harcsa, pörkölt, szendvics, palacsinta, ízek és zamatok...

Halak, harcsa, pörkölt, szendvics, palacsinta, ízek és zamatok a konyhában

 

                   VASÁRNAPI FŐMENÜ: KACSA

     PARADICSOMLEVES, NARANCSOS KACSA,
                                                                                    TEJSZÍNES GYÜMÖLCSÖS RIZS


  Elõször készítsük el a paradicsomlevest: 1 kocka erõlevest forró vízben feloldunk és belefõzünk fél fej vöröshagymát. Tíz perc után leszûrjük és a liternyi lével felhígítunk 1 kisdoboz paradicsomsûrítményt. megkóstoljuk, sózzuk, csipet rozmaringgal fûszerezzük, enyhén cukrozzuk. Egy evõkanálnyi olajjal és 1 evõkanálnyi liszttel világos rántást készítünk és a levest ezzel forraljuk tovább, majd galuskát szaggatunk bele, amit 1 tojással, sóval elkevert liszttel készül. Miután ezzel készen vagyunk,következzék a fõmenü elkészítése.
  Narancsos kacsa:  A pihéktõl, tokoktól megtisztított kb. két kilós kacsát a megmosás után megtöröljük, zsírozó mirigyét kivágjuk, kívül-belül megsózzuk és bedörzsöljük borssal, kakukkfûvel, majorannával, belsejébe egy narancs kicsavart levét töltjük, majd forró olajban körbesütjük és kivesszük. A zsíradékban megpirítunk egy nagyobb sárgarépát, petrezselyemgyökeret karikára vágva. Amikor ez már kicsit megpuhult, a kacsát rátesszük, aláöntünk két deci nem túl fanyar vörös bort, ráreszeljük a kacsára a narancs héját, a belét pedig felkarikázva a kacsa mellé rakjuk. A sütõben - gyakran locsolgatva -, piros ropogósra sütjük. Elkészíthetjük úgy is, hogy a vagdalt hús mintájára, a nyers burgonya - a boros lében - együtt sûljön a kacsával. Ezzel el is készültünk a kacsasülttel. Most már jöhet a köretünk...
  Tejzsínes gyümölcsös rizs: 20 deka rizst tálban vízzel leforrázunk, öt percig állni hagyjuk benne, utána leszûrjük. Amikor dagadni, üvegesedni kezd, akkor hozzáteszünk diónyi vajat, 12 deka porcukrot, 1 vaníliás cukrot, kevés citromhéjat és kevergetve puhára és sûrûre fõzzük. Félig kihülten belekeverünk kimagozott meggybefõttet, beáztatott megmosott mazsolát, vagdalt diót, cukrozott dinnyehéjat - akár apróra kockázott nyers almát is - annyit, hogy a rizst alaposan feldúsítsa. Tálalás elõtt vonjuk be 2 deci keményre felvert vagy habszifonból kinyomott tejszínnel. Tál helyett, kistányérokba, poharakba is adagolhatjuk. A lényeg, hogy hûtve legyen.
                                          -Jó étvágyat kívánok.

   Ui.:  -Narancshéj, a narancs sárga héja (keserû fehér bélése nélkül) tele van illóolajokkal. Ezek kiválóan alkalmasak különféle édességek ízesítésére. A narancshéj szárítása, õrlése, tárolása pontosan úgy történik, mint a citromé. Ám míg a citromhéj frissen is rendelkezésre áll egész évben, a narancshéj már idényjellege folytán is érdemes házilag tartósítani.  

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 27
Tegnapi: 40
Heti: 126
Havi: 347
Össz.: 420 068

Látogatottság növelés
Oldal: Kacsa
Halak, Harcsa, pörkölt, szendvics, palacsinta, ízek és zamatok... - © 2008 - 2024 - sutes-fozes-receptek.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »