VASÁRNAPI FŐMENÜ: PAPRIKÁSCSIRKE
ZELLERKRÉMLEVES, PAPRIKÁS CSIRKE
GALUSKÁVAL, SALÁTA, BARACKLEKVÁROS TORTA
Kezdjük a zellerkrémleves készítésével: Két nagy zellergumót, diónyi vöröshagymát megtisztítunk, feldarabolunk és 1,5 liter vízben fõzni teszünk. Amikor felforrt, beledobunk egy erõleves kockát. A zellert puhára fõzzük, majd turmixoljuk vagy szûrõn áttörjük, a hagymával együtt és a pépet a lébe visszatesszük. Egy evõkanál olajjal, egy evõkanál liszttel világos rántást készítünk és ezzel a levest besûrítjük. Tálalás elõtt egy tojássárgáját 1 deci tejföllel elkeverünk és a levest erre ráöntjük, már nem forraljuk. Sózását zellersóval végezzük, mert ez a zamatát még jellegzetesebbé teszi. Ha ezzel elkészültünk, akkor jöhet a fõmenü elkészítése.
Paprikás csirke galuskával: A lepihézett, megmosott csirkét úgy daraboljuk fel, hogy mellét keresztben háromba, hátát kettõbe, combjait is két-két darabba vágjuk. Tíz deka baromfizsírt kiolvasztunk, a pörcöt a zsírból kivesszük. Két kisebb fej hagymát apróra vágunk és a zsíradékban, fedõ alatt, kevés vízzel teljesen pépesre párolunk, majd nedvét elpárologtatjuk. Púpozott kávéskanál pirospaprikát szórunk rá és rögtön belekavarjuk a csirkedarabokat. A húst megsózzuk, a lángot takarékra állítjuk, a lábost lefedjük és a húst a maga levében puhítjuk. Vizet nem teszünk hozzá, így finom sûrû lesz a szaftja (ez a paprikás csirke titka).
A galuskához egy tojást, csipet sót, fél deci tejet jól összekavarunk, símára dolgozzuk 4 púpozott evõkanál liszttel és lobogó sós vízbe szaggatjuk, majd olajos tálba tesszük. Tálaláskor a paprikás csike szaftjába kicsit meglisztezett tejfölt keverünk, összerotyogtatjuk, a tálba tesszük és köréje halmozzuk a galuskát. Miután ezzel is megvagyunk hozzáfoghatunk a torta készítéséhez.
Baracklekváros torta: 15 deka margarint, 7 deka cukrot és 30 deka lisztet és annyi tejfölt, - hogy ne morzsálódjék - tésztává összedolgozunk. Kerek tortaformában négy lapot sütünk belõle. Öt tojás fehérjét kemény habbá verünk, belekeverünk hat evõkanál baracklekvárt és egy vaníliás cukrot. Miután kisúltek a lapok, ezzel bekenjük, egymásra tesszük mind a négy lapot, a tetejét is bevonjuk és néhány órára a hûtõbe tesszük, azaz már a tortát pénteken vagy szombaton elkészíthetjük. Így vasárnap idõt takaríthatunk meg, mivel ekkor már nem kell tortát készítenünk. Ha mindennel elkészültünk, akkor nem marad más hátra minthogy jóétvágyat kívánjak.
- Egy kis jó tanács a csirkehús kiválasztásához: Némi hozzáértést kíván, emellett ránézésre kell megítélni a hús minõségét, frissességét. A csirke, jérce, melyet választékul raktak ki, húsa halvány rózsaszín. Zsiradéka sárgásfehér. Bõre fénytelen, nyaki vágásfelületén nincs elbarnult száraz vér. Az úgynevezett "bontott csirke" életkorát a súlya jelzi. ( Egyébként a lábak szarupikkelyének sima sárga vagy rücskössége is mutatja, hogy fiatal vagy öreg volt-e az állat.)