Halak, Harcsa, pörkölt, szendvics, palacsinta, ízek és zamatok...
Halak, harcsa, pörkölt, szendvics, palacsinta, ízek és zamatok a konyhában
Töltött padlizsán, mint vasárnapi menü
Hagymaleves, Töltött Padlizsán, Piskóta Borsodóval
A vasárnapi ebéd kínálatom: hagymaleves, töltött padlizsán és piskóta borsodóval. A töltött padlizsán elõételének kitûnõ a hagymaleves. Elöljáróban hozzáfûzöm, hogy véleményem szerint vasárnap sem kell a gyomrot többszörösére tágítani. Ezért hát nem lakomát, hanem csak "kímélõ" háromfogásos ebédet ajánlok. Márpedig, ha másért nem, egészségi okokból is az lenne a kívánatos, hogy a szervezet vegyes összetételben, változatosan kapjon meg mindent, ami az egészséges mûködéshez szükséges.A leves készítés menete: 5dkg füstölt szalonnát apróra vágva 2 dkg vajon kiolvasztunk, a töpörtyûjét kivesszük. Öt vöröshagymát apróra vágunk és egy gerezd szétlapított fokhagymával egyetemben a szalonnás vajas zsíradékon meglankasztjuk. Megszórjuk késhegynyi õrölt köménnyel, borssal, kakukkfûvel és mindig csak kevés vizet adva hozzá puhítjuk, amíg már nem látszanak a hagyma foszlányai. Akkor két deci fehér borral, 8 deci vízzel felengedjük, felfõzzük, amikor felforrt beledobunk egy leveskockát és megvárjuk, amíg az feloldódik. Tálaláskor 5 deka reszelt sajtot elosztunk a tányérokba és a forró hagymalevest rámerjük.
A töltött padlizsán készítése: a padlizsánok (személyenként tenyér méretû feleket számítva) lilásfekete héját vékonyan lehámozzuk, kettévágjuk, minden felületét sóval bedörzsöljük. Gyöngyözõ keserû nedvét papírszalvétával leitatjuk róla. Vágott felületén mélyedést kaparunk, a kikapart padlizsánt a húshoz keverjük, 35-40 geka darált, sovány sertéshúst összedolgozunk egy tejben megáztatott, kinyomkodott zsemlével, 1 csokor megmosott, nagyon apróra vágott kaporral, fél fej reszelthagymával, késhegynyi fehér õrölt borssal, 1 tojással, sóval és 1deci tejföllel. Ezzel púposra halmozva megtöltjük a padlizsán mélyedését. A fél padlizsánokat vajjal kikent tüzálló tálba tesszük, és az edény fedelével vagy alufóliával letakarva, közepes lángon kb. 15 percig sütjük. Közben 5 deka vajjal, két púpozott evõkanál liszttel, világos rántást készítünk, majd fél liter tejjel felfõzzük. Reszelünk bele egy kis szerecsendiót, beleszórunk 5 deka reszelt sajtot, kicsit megsózzuk és a félig sûlt töltött padlizsánokra töltjük, majd addig sütjük, míg a húshalmok teteje meg nem pirul. Köményes, sós vízben fõtt hasábburgonyát adjunk mellé.
A töltött padlizsán után jól esik egy szelet piskóta borsodóval. Süthetünk piskótaforgácsot, kifejezetten sodóhoz valót. Ez úgy készül, hogy három egész tojást jól elkeverünk 15 deka cukorral és 10 deka liszttel. A kivajazott tepsit a sütõvel együtt forrósítjuk, majd kihúzva, kanállal lapocskákat húzunk a masszából a sütõlapra. A sütõbe visszatolva csak 5-6 percig sütjük, amíg a széleik meg nem sárgulnak. Akkor vajas késsel alányúlunk és a tálra csúsztatjuk.
Remélem ízleni fog. Jó étvágyat hozzá...
Oldal: Töltött padlizsán
Halak, Harcsa, pörkölt, szendvics, palacsinta, ízek és zamatok... - © 2008 - 2024 - sutes-fozes-receptek.hupont.hu
A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap
ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat