Halak, Harcsa, pörkölt, szendvics, palacsinta, ízek és zamatok...

Halak, harcsa, pörkölt, szendvics, palacsinta, ízek és zamatok a konyhában

 
                                                Mártás

 A levesen és a süteményen kívül majdnem mindegyik étel megkívánja a saját levét vagy a hozzávaló mártást. Anélkül az étel száraz, hiányos, ízetlen lessz. A mártás fõképpen a párolt és fõtt húsok, halak, pecsenyék és tojásételek ízét nemesíti meg. Van meleg és hideg mártás, ez utóbbit salátákhoz vagy hideg húsokhoz adjuk. A mártás készítésénél a lényeg a jellemzõ ízek hangsúlyozása, tehát a gondos ízesítés, ami fejlett ízérzéket kíván. Ezért a mártás ízesítésénél többször is meg kell kóstolni, amíg eltaláljuk a kívánt ízt. A kóstolás úgy történik, hogy egy kanállal kiveszünk egy kis tányérra, és onnan ízleljük meg az ételt, mert a forró étel ízei nem ismerhetõk fel tökéletesen. Ízléstelen és egyben egészségtelen és egyben egészségtelen dolog a keverõkanállal az ételbe belekóstolni. Ne ízesítsük túl az ételeket, amibe cukor kell, az ne legyen túl édes, amibe ecet kell, ne legyen túl savanyú. Ha valamibe ecetet teszünk, annak ízét nagyon kevés cukorral ellensúlyozzuk. A mártás készítéséhez mindig a legjobb minõségû anyagot vegyük. A mártás se híg, se nagyon sûrû ne legyen. Legjobb a tejföl sûrûségû mártás. Ha a mártás sûrûbb a kelleténél, vízzel, húslével, tejjel hígítsuk. Ha pedig a mártás hígra sikerült, akkor beforralással sûrítjük, esetleg egy darabka vajat liszttel összegyúrunk és a mártásba morzsoljuk, és azzal még néhány percig forraljuk. Ha a mártás csomós, szûrjük át. Leszûrjük a különbözõ fûszernövényekkel, zöldségekkel (hagyma, tárkony, sárgarépa) ízesített mártásokat is. A mártás elkészítését úgy irányítsuk, hogy a tálalás idejére legyen készen. Így nem sûrûsödnek meg.
                                                                                                           Zöld mártás
 Hozzávalók: 1 tojásból majonéz, 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor kapor, 1 csokor metélõhagyma, 1-2 zellerlevél. - A belevalókat alaposan összekeverjük, a zöld fûszereket nagyon finomra vágva adjuk a mártáshoz. Turmixgépben különösen könnyûvé, habossá válik. Fõt és sült húsokhoz, halakhoz kitûnõ.
                                                                                                         Amerikai mártás
 Hozzávalók: 1 tojásból majonéz, 2 dl tejföl, 1/2 reszelt vöröshagyma,, pár csepp citrom, 5 dkg reszelt sajt. A hozzávalókat alaposan kikeverjük, és fõleg sûlt burgonyához (alufóliás burgonyához), de sültekhez is tálalhatjuk hidegen.
                                                                                                         Tartármártás
  1 tojássárgából, 1 dl olajból készült majonézt 1dl fehér borral, 1/2 dl tejföllel felhígítunk, mustárral csipetnyi cukorral, sóval ízesítjük. Rántott húsokhoz, halakhoz, töltött tojásokhoz, salátákhoz mártásnak adjuk. Ha sûrûbben szeretjük a tartármártást, az olajos majonézhez tojásonként 1dl tejfölt öntünk, de ajánlatos elõször a tejfölrõl a savóját leönteni.
                                                                                                          Citrommártás
 Rendesen a pecsenyék zsírjában készítjük. A visszamaradt pecsenyezsírban 1 evõkanál lisztet gyorsan átsütünk, vízzel vagy húslével felengedjük, jól felfõzzük, citrom levével, reszelt héjával, tejföllel ízesítjük.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 7
Tegnapi: 18
Heti: 164
Havi: 385
Össz.: 420 106

Látogatottság növelés
Oldal: Mártás
Halak, Harcsa, pörkölt, szendvics, palacsinta, ízek és zamatok... - © 2008 - 2024 - sutes-fozes-receptek.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »