Halak, Harcsa, pörkölt, szendvics, palacsinta, ízek és zamatok...

Halak, harcsa, pörkölt, szendvics, palacsinta, ízek és zamatok a konyhában

                                           Marha pörkölt

 A marha pörkölt több féleképpen is elkészíthető, ezek közül most ismertetem egyik elkészítési módját. Tehát következzenek a hozzávalók:  1 kg marhahús, 2 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, néhány gerezd fokhagyma, babér levél,  piros őrőlt paprika édes és csípős, paradicsom, csöves paprika, ételízesítő vagy só, őrölt bors, egy evőkanál vörös bor.

 A marha pörkölt elkészítéséhez a hús lágy részeit használjuk fel, mert ezek puhábbak, ízletesebbek és zamatosabbak. Ilyenek a lapocka, a lábszár,  a bélszín vége (pacsni). Jó ha vegyes húsrészekből készítjük, hozzátéve egy darab marhaszívet és vesét, mert így még ízletesebb lessz a marha pörkölt.

 A húst a hártyáitól jól megtisztítva, 2 cm-es kockákra aprítjuk. A közép nagyságú vöröshagymát apróra vágjuk, olajban megfonnyasztjuk, megszórjuk egy pupozott evőkanál őrőlt csemege paprikával, vigyázva, hogy meg ne égjen, inkább addig vegyük le a tűzről míg bele tesszük a húst, ezután összekeverjük és vissza tesszük a tűzre és néhény percig kevergetjük , hogy a hús minden oldaláról átsüljön. Majd megsózzuk vagy ételízesítőt szórunk rá és felengedjük vízzel, annyira, hogy ellepje a húst, bele tesszük a babérlevelet és jól lefedve pároljuk. Ha a vizet elfőtte, újból öntünk hozzá, de egyszerre ne sokatm, mert akkor főtt hús jellege lessz a marha pörköltnek. Azért pörkölt, mert rövid lében párolt hús. A főzési ideje körülbelül két óra, de ez attól is függ, hogy milyen idős az állat. Kuktában ugyan jóval rövidebb idő alatt fő meg, de ez alatt a hagyma nem fő szét, nem olvad szét, tehát a marha pörkölt levét nem sűríti kellő képpen, ezért nem ajánlatos a kuktában főzni. Adhatunk hozzá ízlés szerint 1-2 paradicsomot, zöldpaprikát, télen kevés paradicsom levet vagy lecsót. Amikor a vizet elfőtte, és már majdnem puha a hús, ekkor zsírjára sütjük, lepirítjuk, néhány percig kevergetjük, majd kevés vízzel felöntve teljesen puhára főzzük. A leve se túl sűrű, se túl híg ne legyen. A húst túl puhára ne főzzük, mert akkor összeesik és nem gazdaságos a tálalása. Ha nem tálaljuk azonnal, a lábast helyezzük vízgőz fölé, jól lefedve, hogy a leve el ne apadjon. A marha pörkölt tálalását mély edénybe, tetejét díszíthetjük karikára vágott erős zőld paprikával. Külön tálba tegyük mellé a köretet: sós és köményes vízben főtt burgonya illik hozzá. A marha pörkölt sokkal ízletesebb, ha főzés közben kevés vörösbor is teszünk hozzá. Ezzel el is készült a marha pörkölt, reméljük ízleni fog. Jó étvágyat kívánunk hozzá.

 A marha húsát sokféleképpen tálalhatjuk, főleg ha tudjuk, hogy miből mit készítsünk. Bár a húsa keményebb, mint a nálunk népszerűbbnek tartot sertéshúsé, de megfelelő eljárásokkal: kiverés, fűszerezés, pácolás, tűzdelés és még sorolhatnám, igen ízletes, puha ételeket készíthetünk a marhahúsból is. Mint például a marha pörkölt. A kuktát nem ajánljuk, mert nagyon meggyorsítja a marhahúsok készítését, és nem igazán ízletes a benne főzőt étel.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 5
Tegnapi: 18
Heti: 162
Havi: 383
Össz.: 420 104

Látogatottság növelés
Oldal: Marha pörkölt
Halak, Harcsa, pörkölt, szendvics, palacsinta, ízek és zamatok... - © 2008 - 2024 - sutes-fozes-receptek.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »